Doorgaan naar hoofdcontent

Snelle hoe-kan-ik: Notes-up notities synchroniseren

Dit is een kort artikel om te laten zien hoe men de notities in Notes-up kan laten synchroniseren. Ik zat zelf met de vraag, stelde deze op Google+ en de auteur van het programma gaf al snel aan dat er hier op Github al een antwoord op gegeven was. Ik zal in dit artikel stap voor stap uiteenzetten hoe dit gedaan kan worden.

1. Nieuwe map voor notities kiezen

Zelf heb ik een account bij SpiderOak met een map waarin ik al mijn notities bewaar. In deze map heb ik een map gemaakt genaamd Notes-up en deze gekozen om de bestanden van Notes-up in te zetten. Heeft u een account bij Dropbox, Box of een andere cloud-provider dan kunt u dit op dezelfde manier doen.

2. Map voor notities in dconf-editor veranderen

Er is een programma genaamd dconf-editor dat een grafisch programma is waarmee in bepaalde configuratiebestanden sommige waarden veranderd kunnen worden.

2.1 dconf-editor installeren

Om dit te installeren kunt u het applicatiecentrum openen en dconf-editor intypen.

Als alternatief kunt u natuurlijk ook in de terminal het volgende commando geven:
sudo apt install dconf-editor

2.2 Map met notities wijzigen

Opent u daarna dconf-editor en gaat vervolgens in de lijst aan de linkerzijde van het programma alleerst naar org. Klikt op het kleine driehoekje naast het woord org. Klikt daarna op Notes. Nu verschijnt aan de rechterkant van het scherm een aantal opties. Als u een klein beetje naar beneden scrolt, dan ziet u de volgende twee parameters staan:
- notes-database: dit geeft aan wat de naam van de databank is waarin alle notities van Notes-up zijn opgeslagen,
- notes-location: dit geeft aan het programma aan waar de map met de databank te vinden is.

Kiest nu voor de parameter notes-location waar u de notities van Notes-up wilt opslaan. Als u niet zeker weet hoe u dit uit moet typen, dan kunt u dit vinden in het programma Bestanden. Navigeert u naar de map waar u de notities op wilt slaan en klikt dan op de bovenste balk waarin de namen van alle mappen achter elkaar staan (zoals u hieronder kunt zien). Dan staat daar het hele pad naar deze map uitgeschreven, waarna u deze kunt kopiëren en als waarde kan invoeren in de parameter notes-location.

Om dit te doen dubbelklikt u in de lege regel rechts naast de notes-location. De waarde van notes-database verandert u in hetzelfde met nog NotesUp.db eraan toegevoegd. Bij mij zijn dus de waarden van de parameters als volgt:
notes-database /home/lieven/Notities/Notes-up/NotesUp.db
notes-location /home/lieven/Notities/Notes-up/

3. Databank met notities verplaatsen

De laatste stap die nu nog gezet moet worden is de databank te verplaatsen naar de map die u heeft ingevoerd in dconf-editor. Om dit te doen navigeert u in het programma Bestanden naar de volgende map:
~/.local/share/notes-up/
Opent u het programma Bestanden, drukt daarna op Control en h. Dan verschijnen er een aantal verborgen mappen en bestanden. Navigeert u vervolgens naar .local > share > notes-up. Hieronder wordt voorgedaan hoe u dit kunt doen.

Kopieert u dan de databank naar de nieuwe map waar u deze wilt bewaren, zodat u ze gesynchroniseerd kunnen worden. Sluit de dconf-editor en start Notes-up opnieuw op en dan zou alles in orde moeten zijn.
Mocht er iets niet werken, laat het me dan weten in een reactie onderaan dit artikel en dan zal ik dit hoe-kan-ik-artikel aanpassen en de instructie verder verduidelijken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…