Doorgaan naar hoofdcontent

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

OpenShot
Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest moet toevoegen aan het einde van een video. Gelukkig is hier sjabloon voor in de titels van OpenShot, de videobewerker die ik gebruik in elementary OS.

Sjabloon Naamsvermelding in OpenShot

Maar wanneer men het menu opent voor de titels, dan ziet men dat er twee verschillende titels mogelijk zijn: gewone titels, die feitelijk gewone afbeeldingen zijn en...: geanimeerde titels. Ik was gebiologeerd door deze geanimeerde titels en benieuwd wat ik er allemaal mee kon aanvangen.

Menig video op YouTube van een amateur en een professioneel bewerker begint namelijk met een indrukwekkende animatie. Ik probeerde dus ook eens zo'n geanimeerd titel uit, maar wat bleek: het renderen van een dergelijke titel kost enorm veel tijd op mijn laptop met een ingebouwde grafische kaart van Intel. Bij de snelste computer met de meest krachtige grafische kaart ("snel" en "krachtig" zijn in dit geval uiteraard relatieve begrippen) duurt het renderen van een geanimeerde titel (afhankelijk van hoeveel frames er gerenderd moeten worden natuurlijk) zo'n twintig minuten. Als je wil experimenteren met wat zo'n geanimeerde titel allemaal kan, dan is twintig minuten wachten wel erg lang voor elke kleine of grote aanpassing die je maakt. Ik ging daarom zoeken of er misschien al video's beschikbaar waren met hoe al deze verschillende animaties eruit zagen. Er zijn er op het moment van het schrijven van deze blog in OpenShot 2.4.1-dev1 namelijk 24, waarvan de meeste wel een vijf tot tiental mogelijkheden hebben tot aanpassing. Ik kon echter geen voorbeeldvideo's vinden voor OpenShot 2. Daarom bedacht ik me om deze zelf maar te gaan maken. Zo gezegd zo gedaan: zie hier een link naar de afspeellijst met alle geanimeerde titels (die ik tot dusver heb kunnen maken). 
Ik probeer op een systematische manier te experimenteren met de verschillende waarden die beschikbaar zijn bij elke geanimeerde titel. Hierdoor hoop ik genoeg kennis en ervaring op te doen om te weten hoe ik ze moet aanpassen om te krijgen wat ik voor ogen heb voor mijn eigen videoprojecten. In de videobeschrijving van de respectievelijke video's heb ik kort mijn observaties en ervaringen genoteerd bij het bekijken en maken van deze animaties. Hopelijk zal dit iemand, naast mezelf dan, tot nut zijn, zodat deze niet door dit zelfde lange, langzame en soms frustrerende proces van vallen en opstaan hoeft te gaan. Er is namelijk niets ergeniswekkender dan een half uur gewacht te hebben tot zo'n geanimeerde titel is gerenderd, om er bij het bekijken van het resultaat ervan achter te komen dat je een typfout hebt gemaakt in de titel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…