Doorgaan naar hoofdcontent

Storify: kop en staart vinden aan sociale media

Het voelt misschien niet zo, maar het is nog niet zo verschrikkelijk lang geleden sinds de Jasmijnrevolutie in volle zwang is geraakt. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in deze politieke aardbevingen omdat het omwentelingen zijn die monumentale verschuivingen veroorzaken in de wereldgeschiedenis. Maar ook omdat deze revolutie in mijn persoonlijke leven een belangrijke plaats inneemt. Toen ik de revolutie begon te volgen, of ja het moment waarop in Nederland bekend werd dat er een revolutie gaande was, was deze al weer afgelopen, had ik de intentie om deze op een of andere manier vast te leggen. Ik ging op zoek naar de juiste hulpmiddelen en kwam toen bij de software genaamd Evernote. In deze online databank kan je gedeeltes van webpagina's plakken waarbij de opmaak behouden blijft. Je kan foto's maken en door middel van de optical character recognition kan je later zoeken op tekst die geschreven is in de afbeelding. Met een memorecorder kan je ook geluidsbestanden opnemen, deze door een computer laten uitschrijven en op deze manier ze zoekbaar maken. Al deze bestanden worden op chronologische volgorde bewaard en hiermee wilde ik een mooi overzicht maken van de gehele revolutie.
Maar de Jasmijnrevolutie sloeg over naar Egypte en naar Libië en naar Bahrein en naar Saoedi Arabië en naar Syrië en er zou nog een even door gegaan kunnen worden. Het werd onmogelijk voor mij om alles te volgen en ik liep al snel hopeloos achter. Onlangs is me via het kanaal van Chris Pirillo ter ore gekomen dat er een programma is waarmee je met behulp van sociale media, zoals YouTube, Facebook, Flickr, Twitter en nog meer dan dat, belangrijke (of onbelangrijke) gebeurtenissen navertellen. Het programma heet Storify. Een populair voorbeeld hiervan is een overzicht van de nieuwsberichten omtrent de moord op Osama bin Laden. Een leuk voorbeeld van een onbelangrijke navertelling is hoe iemand de dief van zijn laptop heeft achterhaalt en opgespoord.
Ik hoop dat ik binnenkort de tijd kan nemen om het verloop van de Jasmijnrevolutie met behulp van dit programma op een creatieve manier weer kan geven en daar deze revolutie enorm veel van sociale media gebruik gemaakt heeft, zullen de bronnen hiervoor welhaast onuitputtelijk zijn. Ik zal mijn best doen om de Arabische helden zo veel mogelijk eer aan te doen. Of in ieder geval het gebruiken om aan mijn kleinkinderen te laten zien wat het gewicht van deze gebeurtenissen was. Ik weet dat sommige mensen nog steeds videobanden hebben waarop opgenomen nieuwsfragmenten staam van het afbreken van de Muur. Dit programma is misschien de videoband van mijn generatie. En deze storify zal dan mijn persoonlijke videoband zijn, waar de fragmenten door mij aan elkaar zijn geknipt en geplakt.


Storify Overview from Storify on Vimeo.

Reacties

  1. Het programma is niet moeilijk om te gebruiken, maar om je op weg te helpen met Storify gebruik deze korte instructie: http://storify.com/storifyfaq/if-you-dont-know-how-to-get-started

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…