Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

 Verhaallijn

Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan. 
Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een recensie zou kunnen achterlaten waarin je deze fout aangeeft, waarna je mag hopen dat de ontwikkelaar dit ziet, daarna erop reageert en er dan ook iets mee gaat doen. Misschien dat je een forum kan afstruinen waarin je dit kan melden, waarop je weer moet hopen dat de juiste persoon dit opmerkt en hier iets mee doet. Misschien dat er ergens een e-mailadres te vinden is op een website waarop de ontwikkelaar te contacteren is die er dan hopelijk iets mee gaat doen. Er is geen eenduidig protocol dat men kan volgen dat een gewenst resultaat oplevert, noch is het voor een gebruiker inzichtelijk wat er gedaan wordt met de feedback die je geeft.

Maar FLOSS

Bij Free Libre Open Source Software of FLOSS is dit echter niet het geval, zeker niet in elementary-project, daar is alles makkelijk te vinden op Github. Dit geldt ook voor alle projecten die via de app store van elementary gepubliceerd worden. Het was dan ook niet moeilijk om de bug te rapporteren. Omdat er binnen de FLOSS-gemeenschap vaak een erg coöperatieve sfeer is, wordt het gewaardeerd dat er op welke manier dan ook bijgedragen wordt aan een project. Ook al ben je niet helemaal bekend met de juiste etiquette of protocollen, als men aanvoelt dat je welwillend bent en op een productieve en opbouwende manier bij wil dragen, dan nemen ze dat voor lief. Wanneer je inspanningen zo gewaardeerd worden en dit direct leidt tot tastbare verbeteringen, dan geeft dit een machtig goed gevoel. Dit gevoel heb ik vandaag mogen ervaren. Het is mij, als eenvoudige gebruiker van de software, gelukt om een nieuwe bug te ontdekken in het programma Notes-up dat ik gebruik. Met slechts een beetje communicatie over en weer is binnen enkele dagen, dankzij de hulp van ontwikkelaars die werken aan verschillende programma's, deze bug verholpen en een oplossing voor dit probleem gepubliceerd. Hierdoor zullen maar liefst drie verschillende programma's, en potentieel meer, geen last meer hebben van deze bug. In de onderstaande tijdlijn kunt u zien hoe makkelijk en snel dit verlopen is geworden.

Tijdlijn

23 juli 2017

  • Bug ontdekt in Notes-up.

24 juli 2017

  • YouTubevideo gemaakt om de bug te documenteren:
  • bug gerapporteerd op de github van Notes-up,
  • bijna meteen antwoord gekregen van Philip Scott en doorgestuurd naar de oorzaak van het probleem.

25 juli 2017

  • Bug gerapporteerd op de github van Quilter,
  • wederom bijna meteen antwoord gekregen van lainsce,
  • Philip Scott (de auteur van Notes-up) mengt zich in de discussie om de oorzaak van het probleem te verduidelijken,
  • lainsce (de auteur van Quilter) belooft in de volgende versie van Quilter dit probleem te verhelpen.

26 juli 2017

  • Nieuwe versie van Quilter gepubliceerd waarin het probleem verholpen is:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…