Hoe synchroniseer ik de configuratiebestanden van emacs?

Artikel
<!-- 2016-10-23 zo 13:58
Artikel

1 Waarom zou ik dit doen?

In dit artikel zal ik laten zien hoe u configuratiebestanden van emacs kan synchroniseren. Dit is handig wanneer u meer dan één laptop heeft waarbij u aanpassingen die u maakt aan uw .emacs-bestand automatisch door wil laten voeren op al uw computers waar u emacs heeft geïnstalleerd, in plaats van deze overal handmatig opnieuw te moeten wijzigen.
Zelf heb ik meer dan één laptop waarmee ik werk. Ik heb een grote desktopvervanger van 17 inch die ik eigenlijk nergens mee naartoe neem, omdat hij daarvoor te log is. Daarnaast heb ik nog een kleine oude 12 inch netbook met een extra batterij, die niet te veel moeite kost om mee te zeulen en wiens batterij wat langer meegaat dan een uur tot anderhalf uur. Onlangs heb ik emacs weer geïnstalleerd om weer gebruik te maken van org-mode als notitieprogramma. Qua configuratie wilde ik weer met een schone lei beginnen en dit heb ik weten te synchroniseren met behulp van slechts een aantal commando's en het synchronisatieprogramma Spideroak.

2 Hoe synchroniseer ik de configuratiebestanden?

Om de configuratiebestanden te synchroniseren heeft u een programma nodig dat bestanden kan synchroniseren. Ik heb hiervoor Spideroak gebruikt, omdat ik daar al een account heb, maar in principe kan eender welk synchronisatieprogramma gebruikt worden. Voor het gemak gebruik ik er een die automatisch synchroniseert, maar u kunt ook een versiebeheerprogramma als git gebruiken om dit te doen.
Allereerst verplaatst u de configuratiebestanden in een map die u ingesteld hebt om te synchroniseren. Wilt u dit doen in een grafische bestandsbeheerder moet u wel eerst de verborgen bestanden tonen. Ga naar je persoonlijke map (Engels: home folder) en druk op CTRL + h. Knipt het .emacs-bestand en de map .emacs.d naar de map die u synchroniseert. Als alternatief kunt u ook het volgende commando uit laten voeren in uw terminal.


mv ~/.emacs ~/plek/waar/je/het/bestand/wil/hebben
mv ~/.emacs.d/ ~/plek/waar/je/het/bestand/wil/hebben

mv
dit is het move-commando, oftewel het verplaatsen van een bestand.
~/
dit is een snelle manier om de volgende locatie te schrijven home/gebruikersnaam
eerste pad
dit is de locatie van het bestand dat ik wil verplaatsen
tweede pad
dit is de locatie waarnaar ik het bestand wil verplaatsen
Bij mij persoonlijk staan deze bestanden bijvoorbeeld in de volgende map: ~/SpiderOak\ Hive/Configuratie\ en\ Setup/
Vervolgens maakt u in uw persoonlijke map (of home folder) een symbolische link naar deze bestanden. Zo houdt u eigenlijk min of meer de computer voor de gek dat deze bestanden nog op deze plek staan. Dit doet u met de volgende commando's:


ln -s ~/plek/waar/het/bestand/is/.emacs ~/
ln -s ~/plek/waar/het/bestand/is/.emacs.d/ ~/

ln
dit wil zeggen dat u een link maakt
-s
dit wil zeggen dat de link die u maakt symbolisch of fictief is (in tegenstelling tot een "harde" link)
eerste pad
dit is de locatie van het bestand waarnaar ik wil linken
tweede pad
dit is de locatie waar ik naar wil linken, de locatie waar de configuratiebestanden van emacs oorspronkelijk te vinden waren
Wanneer ik dit doe voor mijn eigen computers ziet dit commando er als volgt uit:


ln -s ~/SpiderOak\ Hive/Configuratie\ en\ Setup/emacs/.emacs ~/
ln -s ~/SpiderOak\ Hive/Configuratie\ en\ Setup/emacs/.emacs.d/ ~/


Nu zal elke aanpassing die gedaan wordt in uw emacs configuratiebestanden automatisch gesynchroniseerd worden. Mocht dit niet voor u werken of iets niet duidelijk zijn, laat het me dan weten door onder het artikel een opmerking te plaatsen met wat er precies mis is gegaan of niet lukte, dan zullen we er samen proberen uit te komen.
Auteur: Lieven Hanssen
Created: 2016-10-23 zo 13:58
Emacs 24.5.1 (Org mode 8.2.10)

-->

Populaire berichten