Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe synchroniseer ik de configuratiebestanden van emacs?





Artikel
<!-- 2016-10-23 zo 13:58








Artikel

1 Waarom zou ik dit doen?

In dit artikel zal ik laten zien hoe u configuratiebestanden van emacs kan synchroniseren. Dit is handig wanneer u meer dan één laptop heeft waarbij u aanpassingen die u maakt aan uw .emacs-bestand automatisch door wil laten voeren op al uw computers waar u emacs heeft geïnstalleerd, in plaats van deze overal handmatig opnieuw te moeten wijzigen.
Zelf heb ik meer dan één laptop waarmee ik werk. Ik heb een grote desktopvervanger van 17 inch die ik eigenlijk nergens mee naartoe neem, omdat hij daarvoor te log is. Daarnaast heb ik nog een kleine oude 12 inch netbook met een extra batterij, die niet te veel moeite kost om mee te zeulen en wiens batterij wat langer meegaat dan een uur tot anderhalf uur. Onlangs heb ik emacs weer geïnstalleerd om weer gebruik te maken van org-mode als notitieprogramma. Qua configuratie wilde ik weer met een schone lei beginnen en dit heb ik weten te synchroniseren met behulp van slechts een aantal commando's en het synchronisatieprogramma Spideroak.

2 Hoe synchroniseer ik de configuratiebestanden?

Om de configuratiebestanden te synchroniseren heeft u een programma nodig dat bestanden kan synchroniseren. Ik heb hiervoor Spideroak gebruikt, omdat ik daar al een account heb, maar in principe kan eender welk synchronisatieprogramma gebruikt worden. Voor het gemak gebruik ik er een die automatisch synchroniseert, maar u kunt ook een versiebeheerprogramma als git gebruiken om dit te doen.
Allereerst verplaatst u de configuratiebestanden in een map die u ingesteld hebt om te synchroniseren. Wilt u dit doen in een grafische bestandsbeheerder moet u wel eerst de verborgen bestanden tonen. Ga naar je persoonlijke map (Engels: home folder) en druk op CTRL + h. Knipt het .emacs-bestand en de map .emacs.d naar de map die u synchroniseert. Als alternatief kunt u ook het volgende commando uit laten voeren in uw terminal.


mv ~/.emacs ~/plek/waar/je/het/bestand/wil/hebben
mv ~/.emacs.d/ ~/plek/waar/je/het/bestand/wil/hebben

mv
dit is het move-commando, oftewel het verplaatsen van een bestand.
~/
dit is een snelle manier om de volgende locatie te schrijven home/gebruikersnaam
eerste pad
dit is de locatie van het bestand dat ik wil verplaatsen
tweede pad
dit is de locatie waarnaar ik het bestand wil verplaatsen
Bij mij persoonlijk staan deze bestanden bijvoorbeeld in de volgende map: ~/SpiderOak\ Hive/Configuratie\ en\ Setup/
Vervolgens maakt u in uw persoonlijke map (of home folder) een symbolische link naar deze bestanden. Zo houdt u eigenlijk min of meer de computer voor de gek dat deze bestanden nog op deze plek staan. Dit doet u met de volgende commando's:


ln -s ~/plek/waar/het/bestand/is/.emacs ~/
ln -s ~/plek/waar/het/bestand/is/.emacs.d/ ~/

ln
dit wil zeggen dat u een link maakt
-s
dit wil zeggen dat de link die u maakt symbolisch of fictief is (in tegenstelling tot een "harde" link)
eerste pad
dit is de locatie van het bestand waarnaar ik wil linken
tweede pad
dit is de locatie waar ik naar wil linken, de locatie waar de configuratiebestanden van emacs oorspronkelijk te vinden waren
Wanneer ik dit doe voor mijn eigen computers ziet dit commando er als volgt uit:


ln -s ~/SpiderOak\ Hive/Configuratie\ en\ Setup/emacs/.emacs ~/
ln -s ~/SpiderOak\ Hive/Configuratie\ en\ Setup/emacs/.emacs.d/ ~/


Nu zal elke aanpassing die gedaan wordt in uw emacs configuratiebestanden automatisch gesynchroniseerd worden. Mocht dit niet voor u werken of iets niet duidelijk zijn, laat het me dan weten door onder het artikel een opmerking te plaatsen met wat er precies mis is gegaan of niet lukte, dan zullen we er samen proberen uit te komen.
Auteur: Lieven Hanssen
Created: 2016-10-23 zo 13:58
Emacs 24.5.1 (Org mode 8.2.10)

-->

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rouwadvertentie Acer Aspire 9410Z

Acer Aspire 9410Z  Na jarenlang trouwe dienst gedaan te hebben heeft mijn laptop eindelijk ingegeven. Al enige tijd kwakkelde zijn gezondheid daar het rechter scharnier van het scherm over was gebroken. Later is ook de adapter nog uitgevallen, maar gelukkig had de plug geen zeldzame diameter, dus was een transplantatie mogelijk, echter de accu had al zware schade geleden. In de zomer van 2010 leek mijn Acer de genadeklap te krijgen. Er was namelijk een glas jus d'orange over het toetsenbord gevallen. Na een spoedoperatie leek de schade mee te vallen, echter werkte niet alle toetsen nog even goed en de linker muisknop was zo goed als uitgeschakeld. Acer Aspire leefde daarna nog zo goed als hij kon en probeerde nog zo veel mogelijk nieuwe programma's te installeren. Zijn levenslust was zo groot dat hij zelfs nog een nieuw besturingssysteem had uitgeprobeerd!  Maar zoals voor alles en iedereen is er een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Deze ochtend om vijf over half elf

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

 Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven. elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source -model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebb

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval. OpenShot Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna. Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound ) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermeldin