Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe serie: recensies


In de bovenste lade van mijn nachtkastje liggen allerlei kabels en opladers die ik regelmatig gebruik. Een aantal jaar geleden lag hier feitelijk alleen de oplader van mijn Samsung Galaxy S in. Maar ik heb gemerkt dat in de loop der jaren deze lade steeds voller en voller is gaan raken en ik ondertussen de lade eronder heb moeten gaan gebruiken om daar de dingen te leggen die kapot zijn gegaan of verouderd zijn en vervangen moesten worden door andere apparaten. Ondertussen heb ik dus al het een en ander bij elkaar gespaard. Ik heb nu het plan opgenomen om, over een langere tijdsperiode, langzaam maar zeker voor alle elektronica waarbij het de moeite waard is, een recensie te schrijven. In dit artikel zal ik toelichten waarom ik dit van plan ben.

Marktonderzoek

Altijd wanneer ik aanschaf heb willen doen, heb ik altijd zo goed mogelijk een afweging proberen te maken tussen de behoeftes die ik had, de hoeveelheid geld die ik er maximaal aan wilde spenderen en de kwaliteit en functionaliteit van het product. Vaak is het zo dat bij elektronica het niet over nominale bedragen gaat, dus in dat soort gevallen wil je altijd goed marktonderzoek gedaan hebben vooraleer je iets koopt. Daarbij is het ook zo dat ik door schade en schande wijs ben geworden dat je meestal waar voor je geld krijgt, of zoals een wijs persoon eens tegen me gezegd heeft: "Goede koop is dure koop."
Bij het verkennen van de markt moet men eerst bekend raken met de productcategorie en wat voor soort varianten ervan zijn. Hier is Wikipedia soms een goede bron. Daarna moet men bekijken welke verschillende producten zich op de markt begeven en wat voor kwaliteit producten de respectievelijke bedrijven aanbieden. Hierbij komen vergelijkende websites als die van de consumentenbond of eenvoudige websites die het aanbod van allerlei verschillende websites bundelen en naast elkaar zetten ter vergelijking van de prijs en de specificaties. Dit is allemaal mooi en wel en ook een goede manier om de verschillende producten met elkaar te vergelijken hoe ze op papier presteren, maar dat is allemaal in theorie. Zeker wanneer je voor de allereerste keer een product koopt en nog niet goed weet wat wel en niet nodig is aan eigenschappen of functies om te hebben, dan wordt je nog niet veel wegwijzer uit dergelijke opsommingen.
Enkele jaren geleden heb ik bijvoorbeeld voor het eerst een "echte" microfoon gekocht. Met een "echte" microfoon bedoel ik een microfoon die niet onderdeel is van een combinatie met een koptelefoon of een webcam, maar een op zichzelf staande microfoon van redelijke kwaliteit. Om hierin een beslissing te kunnen maken heb ik heel veel gehad aan recensisten en ervaringsdeskundigen die advies gaven over welk type microfoon je in welke situatie heb beste zou kunnen gebruiken en hoe je deze volledig tot zijn recht kan laten komen. Wil men weten hoe een apparaat daadwerkelijk werkt wanneer je het in je handen hebt en gebruikt, dan is men afhankelijk van dergelijke recensisten die de apparaten al hebben uitgeprobeerd. Aan sommige heb ik heel weinig gehad, omdat deze deden niet veel meer deden dan laten zien hoe de doos eruit ziet waarin het apparaat komt en het opsommen van de specificaties die ik ook op de website van de fabrikant had kunnen lezen. Maar er zijn er ook waar ik heel veel aan heb gehad en deze hebben me soms voor miskopen behoed en de aanschaf van een juist product bevestigd.

Paying it forward

Zoals gezegd heb ik er zelf veel aan gehad wanneer ik iets wilde kopen en iemand er een recensie van geschreven had. Al was het maar een op de website van de verkoper als Bol of Mediamarkt of iets dergelijks, waarin de goede of slechte ervaringen in enkele zinnen werden beschreven. Naar mijn idee zijn de ervaringen van mensen die het product daadwerkelijk langere tijd gebruikt hebben veel waardevoller dan die van "professionele" recensenten die het maar een week of nog korter gebruiken en er daarna niet meer naar omkijken. Ook zijn deze mensen vaak afhankelijk van hetgeen ze toegestuurd krijgen van fabrikanten en recensenten met minder journalistieke integriteit zullen daardoor misschien niet altijd even kritisch kijken naar het product, of dit eerlijk belichten. Wat ook prettig is van het lezen van recensies van "echte" gebruikers van het product, zeker wanneer ze langer het product in bezit hebben gehad, is dat ze vaak het product op een specifieke manier hebben gebruikt, of er bepaalde scenario's zijn voorgevallen waar je zelf nooit aan had gedacht. Deze worden dan ook in een dergelijke recensie besproken, waardoor deze meer waarde heeft dan de gebruikelijke recensies van "professionele" recensenten.
Het meest sprekende voorbeeld van een dergelijke "echte" gebruiker die me het snelst te binnen schiet is dat van Jeff "Linux" Turner, nu LinuxN00b13, die recensent was van Linuxdistributies. Hij had echter zijn eigen ongebruikelijke stijl hierin. Vaak kondigde hij aan dat hij overstapte op een bepaalde Linuxdistributie als Linux Mint of openSUSE en wanneer hij dat deed, dan volgde er in de weken daarna om de zoveel dagen een video met de dingen die er misgingen, of nieuwe dingen die hij ontdekt had in de distributie die hij nu gebruikte. Dit waren geen gelikte video's met fantastische intro's, overgangen en outro's en fantastische effecten er omheen, maar gewoon een man die een webcam op zijn gezicht richtte en een screencast maakte van hetgeen hij bij het dagelijks gebruik tegenkwam. Vaak liepen deze video's uit in een tirade, maar dit was de ruwe gebruikerservaring die ik heel waardevol vond. Ze kwam niet professioneel over, maar ze was veel informatiever dan gemiddelde recensie waarin alleen maar gezegd werd welke programma's er geïnstalleerd waren en of ze het een mooi thema en bureaubladafbeelding vonden hebben.
De mensen die de moeite hebben genomen om hun ervaringen te delen op het internet ben ik erg erkentelijk en nadat ik me besefte dat ik een nachtkastje vol heb waarover ik mijn ervaringen kon delen, dacht ik dat ik op deze manier ook iets bij zou kunnen dragen. Zo kunnen mensen die op een zelfde manier naar nieuwe of tweedehands producten zoeken die ik in mijn bezit heb (gehad) mijn gebruikservaringen vinden en deze zullen hen dan hopelijk ook van dienst zijn en helpen in het maken van hun aankoopbeslissing,

Waarom gelokaliseerd?

De taal die ik gekozen heb om deze recensies in te schrijven is het Nederlands. Eén van de redenen waarom ik dit gedaan heb is om dat ik me gewoonweg beter kan uitdrukken in het Nederlands. Het is nu eenmaal mijn moedertaal. Dat zou in principe al reden genoeg kunnen zijn. Maar bij de producten die ik gekocht heb is het zo dat deze vaak wereldwijd verkrijgbaar zijn. Het is dus mogelijk om meer mensen te helpen wanneer ik in een taal zou schrijven die internationaler is. De enige optie die hier voor mij open ligt is het Engels. Toch kies ik er voor om dit niet te doen. Dit omdat ik me kan voorstellen dat niet iedereen in het Engels zoekt naar producten of recensies. Daarnaast hecht ik zelf meer waarde aan recensies die in het Nederlands geschreven zijn, omdat ze meer zullen behandelen hoe de producten in mijn context zijn en gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij telefoons is het zo dat er per land of misschien beter gezegd regio andere modellen van hetzelfde product geleverd worden. De Samsung Galaxy S6 die je in Nederland koopt is niet exact hetzelfde model als die in een ander deel van de wereld gedistribueerd wordt, waardoor de recensent dus ook niet het model recenseert dat ik later zou krijgen. Daarnaast is het me ook soms voorgekomen dat mij andere dingen meegeleverd werden bij iets dat ik gekocht had dan wat een recensent had gekregen. Misschien kwam dat omdat hij een speciaal pakket had gekregen, omdat hij een recensent was of dat het land waar hij vandaan kwam andere spullen meegeleverd kregen, dat is me nooit duidelijk geworden.
Ook is het zo dat de gebruiksomstandigheden per land en per context verschillen. Hierdoor kunnen er in recensies dingen belicht worden die voor de Nederlandse context niet relevant zijn, maar andersom ook kunnen er omstandigheden zijn die niet relevant zijn voor andere landen en daarom niet belicht worden in de recensie, terwijl die voor mij wel van belang kunnen zijn. In andere landen zijn er bijvoorbeeld andere stopcontacten of andere weersomstandigheden. Als ik bijvoorbeeld een koptelefoon koop is het wel handig om te weten of ze een beetje tegen de regen kunnen, dat wil het namelijk nog wel eens doen in Nederland. Maar als de recensent uit Californië in Amerika komt waar het, bij wijze van spreken, maar 5 dagen in het jaar regent, dan zal dat misschien minder relevant zijn. Daarom heb ik ervoor gekozen om de recensies te lokaliseren en alleen in het Nederlands te schrijven. Ik heb hier al één uitzondering voor, namelijk mijn Korora Penguin van ThinkPenguin. Ik kon hier maar één enkele recensie van vinden en omdat deze zo schaars zijn, zal ik ze waarschijnlijk in het Engels schrijven.

Laat maar komen dan

De eerste recensie heb ik al geschreven en ondertussen houd ik van andere dingen die ik heb en regelmatig gebruik bij waar ik tevreden over ben en wat er aan schort. Zodra het statief dat ik heb besteld binnen zal komen en ik een paar (actie)foto's van het product kan maken zal ik de eerste recensie op dit weblog online zetten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…