Doorgaan naar hoofdcontent

Artikel bij video "Hoe verander ik de toetsenbordindeling in elementary OS?"


Inleiding

Ik gebruik al enige tijd de Dvorak-toetsenbordindeling. Ik krijg snel last van mijn hand als ik lang aan een computer zit en aangezien ik voor bijna alles wat ik moet doen of voorbereidingen voor wat ik moet doen aan een computer zit, kan dit op een gegeven moment erg vervelende en zeurende pijn veroorzaken. Ik heb direct blind leren typen, ook al heb ik op het toetsenbord van mijn eigen laptop stickers geplakt die de Dvorak-indeling weergeven. Dit omdat ik soms gebruik maak van externe toetsenborden en meer dan 1 laptop heb en niet voor al deze toetsenborden stickers wil kopen en plakken.

Aanleiding van de video

De situatie is nu zo dat op al mijn computers de Dvorak-toetsenbordindeling is ingesteld. Het komt echter regelmatig voor dat iemand anders gebruik wil maken van mijn computer. Er is eigenlijk niemand in mijn directe sociale omgeving die ook gebruik maakt van deze toetsenbordindeling en daarnaast zijn ze ook niet bekend met elementary OS, of eender welke Linuxdistributie. Bijna elke keer dus als iemand anders even op mijn computer iets wil doen, word me gevraagd om de QWERTY-toetsenbordindeling toevoegen en naar deze te wisselen. Omdat na een aantal keer ik hier genoeg van had, besloot ik om een kort instructiefilmpje te maken waarin ik uitleg hoe je een toetsenbordindeling kan toevoegen in elementary OS en hoe er tussen verschillende toetsenbordindelingen gewisseld kan worden. Zo kan ik in het vervolg mensen wijzen op deze video en kunnen ze zelfstandig dit probleem oplossen. Hieronder vindt u de ingebedde video, laat me weten wat eraan verbeterd kan worden. Mocht ik nog meer vaker voorkomende problemen tegenkomen, dan zal ik misschien meer van dit soort video's maken, de feedback die ik nu krijg kan ik dan in toekomstige video's meenemen.

De video


Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Snelle hoe-kan-ik: Notes-up notities synchroniseren

Dit is een kort artikel om te laten zien hoe men de notities in Notes-up kan laten synchroniseren. Ik zat zelf met de vraag, stelde deze op Google+ en de auteur van het programma gaf al snel aan dat er hier op Github al een antwoord op gegeven was. Ik zal in dit artikel stap voor stap uiteenzetten hoe dit gedaan kan worden.
1. Nieuwe map voor notities kiezen Zelf heb ik een account bij SpiderOak met een map waarin ik al mijn notities bewaar. In deze map heb ik een map gemaakt genaamd Notes-up en deze gekozen om de bestanden van Notes-up in te zetten. Heeft u een account bij Dropbox, Box of een andere cloud-provider dan kunt u dit op dezelfde manier doen.
2. Map voor notities in dconf-editor veranderen Er is een programma genaamd dconf-editor dat een grafisch programma is waarmee in bepaalde configuratiebestanden sommige waarden veranderd kunnen worden.
2.1 dconf-editor installeren Om dit te installeren kunt u het applicatiecentrum openen en dconf-editor intypen.

Als alternatief ku…

Lopende recensie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild: wapens die breken

Inleiding van de serie Iedereen is laaiend over de nieuwste versie van Zelda die uitgekomen is voor de Nintendo Switch. Ik heb al eerder de nieuwe Nintendo 3DS gekocht en ben erg gecharmeerd van het spelaanbod op dit platform. Daarnaast sprak de manier hoe de Nintendo Switch gebruikt kon worden me ook erg aan. Daarom had ik deze besteld. Zelda wordt altijd in dezelfde adem met de Nintendo Switch genoemd en het is bijna een verplichting om ze samen te komen. Dat dit spel een van de best beoordeelde spellen ooit is, wil ook wel helpen. Na slechts enkele uren gespeeld te hebben, ben ik erg enthousiast over dit spel en wil ik graag mijn mening over dit spel delen vanuit de invalshoek van iemand die nog nooit een echte spelcomputer heeft gehad waar hij spellen in driedimensionale werelden heeft gespeeld. En al helemaal geen spellen met enorme open werelden. Echter, om een recensie van dit computerspel echt eer aan te doen, zou ik het tig-uren moeten spelen. Daar mijn omstandigheden niet t…