Doorgaan naar hoofdcontent

Artikel bij video "Hoe verander ik de toetsenbordindeling in elementary OS?"


Inleiding

Ik gebruik al enige tijd de Dvorak-toetsenbordindeling. Ik krijg snel last van mijn hand als ik lang aan een computer zit en aangezien ik voor bijna alles wat ik moet doen of voorbereidingen voor wat ik moet doen aan een computer zit, kan dit op een gegeven moment erg vervelende en zeurende pijn veroorzaken. Ik heb direct blind leren typen, ook al heb ik op het toetsenbord van mijn eigen laptop stickers geplakt die de Dvorak-indeling weergeven. Dit omdat ik soms gebruik maak van externe toetsenborden en meer dan 1 laptop heb en niet voor al deze toetsenborden stickers wil kopen en plakken.

Aanleiding van de video

De situatie is nu zo dat op al mijn computers de Dvorak-toetsenbordindeling is ingesteld. Het komt echter regelmatig voor dat iemand anders gebruik wil maken van mijn computer. Er is eigenlijk niemand in mijn directe sociale omgeving die ook gebruik maakt van deze toetsenbordindeling en daarnaast zijn ze ook niet bekend met elementary OS, of eender welke Linuxdistributie. Bijna elke keer dus als iemand anders even op mijn computer iets wil doen, word me gevraagd om de QWERTY-toetsenbordindeling toevoegen en naar deze te wisselen. Omdat na een aantal keer ik hier genoeg van had, besloot ik om een kort instructiefilmpje te maken waarin ik uitleg hoe je een toetsenbordindeling kan toevoegen in elementary OS en hoe er tussen verschillende toetsenbordindelingen gewisseld kan worden. Zo kan ik in het vervolg mensen wijzen op deze video en kunnen ze zelfstandig dit probleem oplossen. Hieronder vindt u de ingebedde video, laat me weten wat eraan verbeterd kan worden. Mocht ik nog meer vaker voorkomende problemen tegenkomen, dan zal ik misschien meer van dit soort video's maken, de feedback die ik nu krijg kan ik dan in toekomstige video's meenemen.

De video


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…