Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn weg door Linux #1: mijn eerste stapjes

Dit zal een serie zijn die gaat over al mijn computerervaring in mijn leven, hoe ik tot Linux gekomen ben en waarom ik er niet meer van weg wil.

De eerste Linuxversie die ik ooit gezien heb was Ubuntu 10.04, 10.10 was nog niet uit, dus dit zal mijn computercarrière behandelen van mijn eerste gebruik van een computer tot grofweg juni 2010.
Mijn eerste ervaring met computers was MS-DOS waar ik met mijn broers altijd Prince op Persia speelden. Ik was toen nog erg jong en ik wist niet welke commando's er gegeven moesten worden om het spel te starten (de enige activiteit waar ik de computer toe in staat achtte op dat moment, iets wat vele kinderen van de huidige generatie hoogstwaarschijnlijk ook zullen denken). Altijd wanneer ik op de computer wilde spelen moest of mijn broer of mijn vader geroepen worden om het spel te laten beginnen. Blijkbaar was ik nog te jong om dit aan me uit te leggen en wanneer ze alles intijpten, ging het te snel voor me om het te kunnen volgen. Misschien dachten ze dat het beter was om me helemaal niks te leren, zodat ik ook niks zou kunnen kapot maken, iets waar kinderen op een dergelijke leeftijd erg goed in zijn. Het opzoeken was ook niet mogelijk, want zoiets als het internet bestond nog niet voor ons.

Wat ik me nog kan herinneren hiervan is dat de computer, naar mijn idee, te traag reageerde op mijn input en dat ik daardoor vaak af ben gegaan. Zie aldaar mijn eerste frustratie met computers. Het type computer of de exacte specificaties, die weet ik niet en ik denk ook niet dat ik ze ooit geweten heb. Na het nagevraagd te hebben bij mijn vader kan ik met u delen dat dit een Philips men 64 kB geheugen was met een 5 1/4 inch floppy men toch Windows 3.11 erop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…