Doorgaan naar hoofdcontent

Software Wars


Er is een tweetal documentaires die goede Linux-propaganda zijn. Namelijk Revolution OS (link naar IMDb) en The Code ( link naar IMDb). 
De eerste, Revolution OS, geeft de opkomst van de open source-beweging weer en de filosofie achter deze beweging. Het begint met Unix en gaat daarna over Richard Stallman en de GNU-software. Daarna beschrijft hoe Free Software verandert in open source-software en het daarmee toenemende succes van de commercialisering van Linux en andere open source-software. 
De tweede, The Code, gaat over de ontwikkeling van de Linux-kernel en concentreert zich vooral op de concurrentiestrijd tussen Linux en Microsoft. Free Software wordt een beetje tot de achtergrond teruggedrongen. Linux Torvalds en de programmeurs  die met hem aan de Linuxkernel hebben gewerkt staan vooral centraal. 

Maar nu...

Echter deze documentaires zijn onderhand al tien jaar oud op het moment dat deze blogpost geschreven is geworden en concentreren ze zich voornamelijk op de strijd die geleverd moest worden tegen IBM en Microsoft. Het slagveld waar deze strijd geleverd waren supercomputers en de desktop PC. Ondertussen is deze strijd gestreden en is het tij gekeerd. Microsoft is zijn grip op de desktopmarkt aan het verliezen en verkoopt minder en minder. Dit onder andere, of misschien vooral, doordat een groot deel van de tijd die consumenten doorbrengen aan computers aan de smartphone of tablet is. Aangezien het marktaandeel van Windows hier nihil is en Linux met Android en Apple met iOS op de tweede plaats deze markt op dit moment aan het domineren is, kan men zeggen dat er een nieuw tijdperk aangebroken is. Een nieuw tijdperk met een nieuwe strijd die geleverd moet worden door de open source-gemeenschap. Essentiële vrijheden zullen mogelijkerwijs opnieuw verloren kunnen gaan als we niet bewust omgaan met de producten die we kopen en de software die we erop gebruiken. 

Software Wars

Momenteel is er op indiegogo een inzamelingsactie gaande om een nieuwe documentaire te maken die juist deze zaken bespreekt. Er is al een trailer van gemaakt die u hieronder kan bekijken:U kunt verschillende bedragen doneren en daarbij verschillende voordelen krijgen, ze zijn als volgt: 

  • Doneert u $10, dan kan u een digitale download krijgen direct nadat de film is uitgekomen, of enige tijd nadat de film is uitgekomen een digitale download onder een Creative Commons share-alike licentie. 
  • Bij het doneren van $20 krijgt u, wanneer u nog de verzendkosten betaald de DVD op Blue-Ray. 
  • Bij het doneren van $25 krijgt u een digitale download en een Blue-Ray DVD. 
  • Bij het doneren van $40 krijgt u twee tickets voor de première die ofwel in Seattle ofwel in Los Angeles. 
  • Bij het doneren van $200 krijgt u de mogelijkheid om een half uur te praten met een van de producenten van de documentaire.
  • Bij het doneren van $10.000 kan u mogelijkerwijs als sponsor optreden en alle mogelijke opties en voordelen die daarbij komen kunnen besproken worden met de producenten. 
Help mee om dit project een succes te laten worden!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…