Software Wars


Er is een tweetal documentaires die goede Linux-propaganda zijn. Namelijk Revolution OS (link naar IMDb) en The Code ( link naar IMDb). 
De eerste, Revolution OS, geeft de opkomst van de open source-beweging weer en de filosofie achter deze beweging. Het begint met Unix en gaat daarna over Richard Stallman en de GNU-software. Daarna beschrijft hoe Free Software verandert in open source-software en het daarmee toenemende succes van de commercialisering van Linux en andere open source-software. 
De tweede, The Code, gaat over de ontwikkeling van de Linux-kernel en concentreert zich vooral op de concurrentiestrijd tussen Linux en Microsoft. Free Software wordt een beetje tot de achtergrond teruggedrongen. Linux Torvalds en de programmeurs  die met hem aan de Linuxkernel hebben gewerkt staan vooral centraal. 

Maar nu...

Echter deze documentaires zijn onderhand al tien jaar oud op het moment dat deze blogpost geschreven is geworden en concentreren ze zich voornamelijk op de strijd die geleverd moest worden tegen IBM en Microsoft. Het slagveld waar deze strijd geleverd waren supercomputers en de desktop PC. Ondertussen is deze strijd gestreden en is het tij gekeerd. Microsoft is zijn grip op de desktopmarkt aan het verliezen en verkoopt minder en minder. Dit onder andere, of misschien vooral, doordat een groot deel van de tijd die consumenten doorbrengen aan computers aan de smartphone of tablet is. Aangezien het marktaandeel van Windows hier nihil is en Linux met Android en Apple met iOS op de tweede plaats deze markt op dit moment aan het domineren is, kan men zeggen dat er een nieuw tijdperk aangebroken is. Een nieuw tijdperk met een nieuwe strijd die geleverd moet worden door de open source-gemeenschap. Essentiële vrijheden zullen mogelijkerwijs opnieuw verloren kunnen gaan als we niet bewust omgaan met de producten die we kopen en de software die we erop gebruiken. 

Software Wars

Momenteel is er op indiegogo een inzamelingsactie gaande om een nieuwe documentaire te maken die juist deze zaken bespreekt. Er is al een trailer van gemaakt die u hieronder kan bekijken:U kunt verschillende bedragen doneren en daarbij verschillende voordelen krijgen, ze zijn als volgt: 

  • Doneert u $10, dan kan u een digitale download krijgen direct nadat de film is uitgekomen, of enige tijd nadat de film is uitgekomen een digitale download onder een Creative Commons share-alike licentie. 
  • Bij het doneren van $20 krijgt u, wanneer u nog de verzendkosten betaald de DVD op Blue-Ray. 
  • Bij het doneren van $25 krijgt u een digitale download en een Blue-Ray DVD. 
  • Bij het doneren van $40 krijgt u twee tickets voor de première die ofwel in Seattle ofwel in Los Angeles. 
  • Bij het doneren van $200 krijgt u de mogelijkheid om een half uur te praten met een van de producenten van de documentaire.
  • Bij het doneren van $10.000 kan u mogelijkerwijs als sponsor optreden en alle mogelijke opties en voordelen die daarbij komen kunnen besproken worden met de producenten. 
Help mee om dit project een succes te laten worden!

Populaire berichten