Doorgaan naar hoofdcontent

Carrier IQ en privacyzorgen

Gisteren heb ik werkelijk schokkend nieuws gelezen via mijn feed van LockerGnome.com. Door iemand die op YouTube bekent staat als TrevorEckhart is er aangetoond dat software van Carrier IQ die op telefoons van verschillende makers van hardware van smartphones (waaronder Samsung, HTC, Blackberry, Nokia en Motorola) standaard geïnstalleerd is en die volgens de demonstratie van TrevorEckhart niet te deïnstalleren is, noch verwijderd kan worden van het apparaat dat hij gebruikt (een HTC Evo 3G). Wat ook belangrijk is dat er niet gekozen kan worden om de applicatie wel of niet te installeren om van deze dienst gebruik te kunnen maken. Hij liet zien dat wanneer je sms'en stuurt naar andere mensen dit programma Carrier IQ het nummer waar het naartoe gestuurd wordt registreert, maar ook de inhoud van de sms in normale tekst opslaat! Daarnaast toont hij ook aan dat bij het surfen op het internet de locatie van de gebruiker wordt bepaald en doorgezonden naar het programma van Carrier IQ. Eveneens werd er vastgelegd wat hij precies zocht in de Google-zoekmachine. Uit deze gegevens samen met het rijtje van bevoegdheden die de applicatie heeft kan men deduceren dat alle gegevens die uitgewisseld worden, ook geldtransacties, geregistreerd worden. De vragen de TrevorEckhart stelt aan het einde van zijn demonstratie zijn: waarom registreert deze applicatie dit allemaal, waarom wordt dit zomaar doorgestuurd zonder dat ik hier toestemming voor gegeven heb en waarom kan ik dit niet stoppen?

Reactie Carrier IQ

Ondertussen is er al veel media-aandacht gegeven aan deze zorgwekkende ontdekkingen. Carrier IQ heeft hierop gereageerd met een persverklaring die u hier kan lezen. Wat ze feitelijk zeggen is dat de diensten die Carrier IQ levert is het meten hoe consumenten hun apparaten gebruiken en aan de hand van deze data kunnen ze bepalen op welke manier het apparaat of de software het beste aangepast kan worden om de ergonomie en de snelheid en prestatie zo goed mogelijk te verbeteren. Ook zeggen ze dat de data veilig en versleuteld opgeslagen wordt in hun datanetwerk en dat deze slechts toegankelijk is voor hun klanten en henzelf en niet voor derde partijen.

Mijn reactie

De reactie die Carrier IQ geeft is voor mij niet voldoende om de vragen die TrevorEckhart stelt te beantwoorden. Dat de data versleuteld opgeslagen wordt is wel leuk en aardig, maar de vraag is wat deze bedrijven überhaupt te maken hebben met wie ik sms, e-mail of bel, laat staat dat zij precies kunnen lezen wat ik met andere mensen bespreek en waar ik ben wanneer ik dat doe. Daarnaast toont het filmpje ook duidelijk dat deze data onversleuteld verzonden wordt, wat een extra veiligheidsrisico met zich meebrengt. Dat Carrier IQ dit op haar eigen netwerk op slaat is ook niet bijzonder geruststellend, aangezien de laatste berichten over de welke netwerken er allemaal gehackt zijn geworden (zoals gerapporteerd wordt in TechSnap) duidelijk maakt dat geen enkel netwerk ooit 100% veilig is. Zeker niet wanneer ze een heel groot, mooi doel zijn van georganiseerde misdadigers die azen op gevoelige en persoonlijke data van mensen. Denk maar eens na, welke wachtwoorden heb je ooit al eens ingetypt op je smartphone? Die van je e-mailadres, je FaceBook, misschien heb je ook al geïnternetbankierd, op Amazon spullen gekocht? Al deze gebruikersnamen, wachtwoorden, pasnummers worden netjes vastgelegd door Carrier IQ en opgeslagen en zonder versleuteling naar hen verzonden en er is geen mogelijkheid om dit uit te schakelen of te stoppen! En uit de persverklaring van Carrier IQ laten ze weten dat ze niet van plan zijn om hier in de toekomst iets aan te gaan veranderen.

De oplossing

De vraag rest nu: als de betrokken bedrijven er niks aan gaan doen, wat kunnen wij er als consumenten tegen doen? Het antwoord is simpel: je kan je telefoon rooten en een aangepaste (en betere, snellere) versie van het Android-besturingssyteem op je telefoon installeren (aangeraden wordt om de ROM van Cyanogen te installeren). Zelf was ik dit al een tijdje van plan om te gaan doen, maar omdat daardoor je garantie vervalt en ik nog een half jaar garantie had wilde ik nog wel een half jaar uitzitten. Maar toen ik de berichten hierover las wilde ik geen dag meer wachten en ben meteen aan de slag gegaan. Het proces zelf is relatief eenvoudig, alleen het is belangrijk goed uit te zoeken hoe het proces in zijn werk gaat voor uw respectievelijke telefoon. Ik adviseer u om goed gebruik te maken van de zoekmachine van uw keuze en ook YouTube te bezoeken om de verschillende stappen in actie te zien op de desbetreffende telefoon, zodat u weet wat er kan gebeuren en niet verschiet van de rare dingen die soms kunnen gebeuren tijdens het proces (die normaal zijn).
Dit is voor mij nog een reden waarom ik voor open source gekozen heb en blijf kiezen, het is vaak de enige manier om te ontsnappen aan de wurggreep die bedrijven op ons hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aankondiging aankoop Korora van ThinkPenguin

Al enige tijd ben ik aan het denken over het aanschaffen van een nieuwe laptop. Op het moment heb ik een laptop die nog uitstekend dienst doet, ware het niet dat hij een aantal kleine mankementen heeft, waar ik mij in de loop der tijd meer en meer aan ben gaan ergeren. Nu wil het toeval zo zijn dat mijn betere wederhelft ook vindt dat ze toe is aan vernieuwing en verbetering van haar hardware, omdat Windows na een tijdje nu eenmaal trager gaat draaien, zeker op een netbook. De grote vraag is nu: wie krijgt de nieuwe laptop? In dit artikel zal ik het spannende relaas geven van wie uiteindelijke gelukkige winnaar(es) is geworden. Acer Aspire 7750 Op het moment gebruik ik een Acer Aspire 7750 voor al mijn dagelijks werk. Het is vergelijkbaar met deze laptop op tweakers behalve dat de processor een Intel® Core™ i5-2450M CPU @ 2.50GHz × 4 is. Het heeft ook een 17,3" scherm en 6 GB RAM-geheugen en een HDD-schijf van 500 GB met Intel HD Graphics (Intel Corporation 2nd Genera

The Detention of Mr. Mouaz Al-Khatib

The Syrian Security Forces has detained Mr Ahmad Mouaz Al-Khatib Al-Hasani on Thursday the 5th of May 2011. The Political Security Fo rces is still retaining Mr Al-Khatib till this moment.  Mr Al-Khatib is one of the leading moderate Syrian Scholars, the former Imam of Grand Umayyad Mosque of Damascus and The former Chairman of the Islamic Civilizing Society.  We urge all national, international and diplomatic authorities to exert pressure on the Syrian Regime to release Mr Al-Khatib Immediately and avoid further violation acts against the Syrian people. Mr. Ahmad Mouaz Al-Khatib Al-Hasani: Born in Damascus 1960. Studied Applied Geophysics and worked as a Petrophysical Engineer for six years at The AFPC (Al Furat Petroleum Company, Shell Syria). Member in The Geological Syrian Society, and Syrian Society for Psychological Sciences. Author of hundreds of books and articles in different social and Islamic studies. One of the leading moderate scholars in Syria. The former Imam o

Waarom Linux?

Het is nu onderhand al wel een tijdje geleden sinds ik overgestapt ben van Microsoft Windows naar de Linuxdistributie genaamd Ubuntu van het bedrijf Canonical. Sinds de dag dat ik het op mijn computer heb geïnstalleerd heb ik er geen seconde over nagedacht om weer helemaal terug over te schakelen naar Windows. Ik wilde graag met andere mensen mijn reis delen, dit om aan te tonen dat je geen geweldige computernerd hoeft te zijn om een zogenaamde power user te worden. Dat wil zeggen dat jij degene bent die bepaald wat er gebeurd op het scherm en niet de computer. Beginnend bij het begin Pas in 2007 heb ik voor het eerst een eigen computer kunnen kopen. Dit was een Acer Aspire 9410Z een desktopvervanger met een 17 inch-scherm een processor van 1.660 MHz en een maximaal intern geheugen van 2 Gb. Toen wist ik nog niet wat een processor precies was, noch waar RAM-geheugen precies voor diende. Het enige wat me toen uitmaakte was dat het een groot scherm had, zodat ik het kon gebruiken a