Verhitte gemoederen
De plannen voor een islamitisch centrum aan de Ter Haarkade laat de gemoederen niet ongemerkt en leidt tot felle reacties. Ondertussen staat de teller van de MoskNEE actie op internet op 508 mensen die een petitie tegen de komst tekenden. Niet alleen omwonenden, maar inwoners vanuit het hele land behoren tot de tegenstanders.

Onlangs deelden bezorde burgers flyers uit, als onderdeel van de MoskNEE actie met bijbehorende petitie. Navraag leeft dat er zeker draagvlak is in de buurt. Een vrouw, lopend op de Ter Haarkade heeft iemand van de petitie aan de deur gehad. Ze heeft geteked: "Ik moet die herrie niet". Bij buurtwinkel Verboon zegt men: "Niemand is positief" en "je krijgt altijd overlast".


Raad van State

Eén van de buurtbewonders (65) denkt het zijne over de effectiviteit van de acties: "Het helpt geen donder. Die aan de Willem de Zwijgerlaan heeft men ook niet kunnen tegenhouden. Er is geprocedeerd tot aan de Raad van State"

De inhoud van de flyer is bij GroenLinks Leiden in het verkeerde keelgat geschoten. Niet alleen vanwege de gelegde relatie tussen multiculturalisme en criminaliteit, maar ook vanwege de verwachte waardedaling van de huizen. Fractievoorzitter Pieter Kos: "Het lijkt de laatste jaren normaal geworden om moslims op deze manier neer te zetten. Iedere dag hoor je Geert Wilders of een van zijn volgelingen zaken roepen in de media over de islam, over criminele Marokkanen of over een tsunami van economische gelukszoekers. Schandalig en denigrerend. Wij hebben daarom een eigen flyer gemaakt voor een MoskJA actie".


Geschokt

Er zijn ook buurtbewoners vóór. "Ik heb geen enkel bezwaar tegen de komst van de moskee", laat een vrouw weten. Ze wil niet met haar naam in de krant. "Maar ik ben wél erg geschokt over de manier waarop de (anonieme) flyer en de petitie stemming proberen te maken. Volgens de petitie zal onze buurt door de bouw van een moskee bijvoorbeeld van een "gezellige volksbuurt" een criminele probleemwijk worden. Dit is nergens op gebaseerd. Er wonen ook nu al heel veel moslims in die gezellige volksbuurt en er is geen enkele aanwijzing dat onze buurt crimineler of minder gezellig zou worden door de komst van de moskee".

De gemeentevoorlichting laat weten dat De Stichting Moslimgroep Leiden in 2009 de grond aan de Ter Haarkade heeft gekocht. De bestemmingsplanprocedure loopt op dit moment, het ontwerpbestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage. Het wordt in september door de commissie en in oktober door de raad behandeld. De levering van de grond zal naar verwachting op z'n vroegst medio 2013 zijn.

Bron: Het op zondag, 26 juni 2011

Populaire berichten