Why Linux (still) sucks

Nog niet zo lang geleden heb ik voor het eerst een Linux distributie geïnstalleerd op mijn laptop. De reden waarom, was omdat Windows 7 al een tijdje uit was en ik honger had naar een nieuw besturingssysteem. Windows XP gebruikte ik al zo lang ik me al kon herinneren en ik vond dat het tijd werd voor een nieuwe smaak. Op de site van Microsoft staat een lijst met modellen die Windows 7 konden verdragen en jammer genoeg stond mijn laptop daar niet bij. Als ik het zou installeren dan zou namelijk het geluid het niet meer doen. 
Iemand in mijn familie heeft een eindeloos grotere kennis over computers, software en alles wat daar mee te maken heeft dan ik. Hij adviseerde me om de Linux-distributie genaamd Ubuntu te gebruiken. In het begin was ik wat terughoudend, maar gaf het een kans en werd verliefd. Meer en meer ging ik alleen nog maar Ubuntu gebruiken omdat het zo heerlijk snel werkte vergeleken met Windows op mijn toch al wat verouderde laptop. En ook omdat alles open en meestal gratis was, van het besturingssysteem tot de software die soms waardige concurrenten zijn van betaalde tegenhangers die meestal alleen beschikbaar zijn voor Windows en Macintosh. Aan de andere kant heb je de mogelijkheid om letterlijk alles aan te passen wat je maar wil in dit besturingssysteem. De gehele gebruikersinterface (UI) kan door je eigen handen gekneed en geboetseerd worden zoveel en zo raar je maar wil... of niet. Er is een prachtige en nog belangrijker, zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke UI die standaard meegeleverd wordt, samen met enkele voorgeprogrammeerde thema's die het volledige uiterlijk veranderen, maar niet de structuur.
Maar de filosofie achter open source heeft ook de nodige nadelen en deze worden in een van de volgende video weergegeven. Elk jaar geeft deze persoon (Bryan Lunduke) deze lezing. Deze video is van 2010 en dit weekeinde zal op het Linux Fest North West weer dezelfde lezing gegeven worden op basis van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Deze zal ik proberen weer te geven zodra ze beschikbaar zodat, hopelijk, goed te zien is wat het afgelopen jaar de ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van Linux. Deze video is afkomstig van Jupiter Broadcasting. Dit is een site die regelmatig podcasts uitzendt over nieuws aangaande Linux en het wereldje er omheen. Het is zeer toegankelijk voor mensen die niet veel weten hierover en door middel van "intellectuele osmose" leer je steeds meer. 

Onlangs uitgekomen distributie van Ubuntu: Natty Narwhal 11.04
Voornaamste podcast van Jupiter Broadcasting: the Linux Action Show

Populaire berichten