Doorgaan naar hoofdcontent

Why Linux (still) sucks

Nog niet zo lang geleden heb ik voor het eerst een Linux distributie geïnstalleerd op mijn laptop. De reden waarom, was omdat Windows 7 al een tijdje uit was en ik honger had naar een nieuw besturingssysteem. Windows XP gebruikte ik al zo lang ik me al kon herinneren en ik vond dat het tijd werd voor een nieuwe smaak. Op de site van Microsoft staat een lijst met modellen die Windows 7 konden verdragen en jammer genoeg stond mijn laptop daar niet bij. Als ik het zou installeren dan zou namelijk het geluid het niet meer doen. 
Iemand in mijn familie heeft een eindeloos grotere kennis over computers, software en alles wat daar mee te maken heeft dan ik. Hij adviseerde me om de Linux-distributie genaamd Ubuntu te gebruiken. In het begin was ik wat terughoudend, maar gaf het een kans en werd verliefd. Meer en meer ging ik alleen nog maar Ubuntu gebruiken omdat het zo heerlijk snel werkte vergeleken met Windows op mijn toch al wat verouderde laptop. En ook omdat alles open en meestal gratis was, van het besturingssysteem tot de software die soms waardige concurrenten zijn van betaalde tegenhangers die meestal alleen beschikbaar zijn voor Windows en Macintosh. Aan de andere kant heb je de mogelijkheid om letterlijk alles aan te passen wat je maar wil in dit besturingssysteem. De gehele gebruikersinterface (UI) kan door je eigen handen gekneed en geboetseerd worden zoveel en zo raar je maar wil... of niet. Er is een prachtige en nog belangrijker, zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke UI die standaard meegeleverd wordt, samen met enkele voorgeprogrammeerde thema's die het volledige uiterlijk veranderen, maar niet de structuur.
Maar de filosofie achter open source heeft ook de nodige nadelen en deze worden in een van de volgende video weergegeven. Elk jaar geeft deze persoon (Bryan Lunduke) deze lezing. Deze video is van 2010 en dit weekeinde zal op het Linux Fest North West weer dezelfde lezing gegeven worden op basis van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Deze zal ik proberen weer te geven zodra ze beschikbaar zodat, hopelijk, goed te zien is wat het afgelopen jaar de ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van Linux. Deze video is afkomstig van Jupiter Broadcasting. Dit is een site die regelmatig podcasts uitzendt over nieuws aangaande Linux en het wereldje er omheen. Het is zeer toegankelijk voor mensen die niet veel weten hierover en door middel van "intellectuele osmose" leer je steeds meer. 

Onlangs uitgekomen distributie van Ubuntu: Natty Narwhal 11.04
Voornaamste podcast van Jupiter Broadcasting: the Linux Action Show

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Snelle hoe-kan-ik: Notes-up notities synchroniseren

Dit is een kort artikel om te laten zien hoe men de notities in Notes-up kan laten synchroniseren. Ik zat zelf met de vraag, stelde deze op Google+ en de auteur van het programma gaf al snel aan dat er hier op Github al een antwoord op gegeven was. Ik zal in dit artikel stap voor stap uiteenzetten hoe dit gedaan kan worden.
1. Nieuwe map voor notities kiezen Zelf heb ik een account bij SpiderOak met een map waarin ik al mijn notities bewaar. In deze map heb ik een map gemaakt genaamd Notes-up en deze gekozen om de bestanden van Notes-up in te zetten. Heeft u een account bij Dropbox, Box of een andere cloud-provider dan kunt u dit op dezelfde manier doen.
2. Map voor notities in dconf-editor veranderen Er is een programma genaamd dconf-editor dat een grafisch programma is waarmee in bepaalde configuratiebestanden sommige waarden veranderd kunnen worden.
2.1 dconf-editor installeren Om dit te installeren kunt u het applicatiecentrum openen en dconf-editor intypen.

Als alternatief ku…

Lopende recensie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild: wapens die breken

Inleiding van de serie Iedereen is laaiend over de nieuwste versie van Zelda die uitgekomen is voor de Nintendo Switch. Ik heb al eerder de nieuwe Nintendo 3DS gekocht en ben erg gecharmeerd van het spelaanbod op dit platform. Daarnaast sprak de manier hoe de Nintendo Switch gebruikt kon worden me ook erg aan. Daarom had ik deze besteld. Zelda wordt altijd in dezelfde adem met de Nintendo Switch genoemd en het is bijna een verplichting om ze samen te komen. Dat dit spel een van de best beoordeelde spellen ooit is, wil ook wel helpen. Na slechts enkele uren gespeeld te hebben, ben ik erg enthousiast over dit spel en wil ik graag mijn mening over dit spel delen vanuit de invalshoek van iemand die nog nooit een echte spelcomputer heeft gehad waar hij spellen in driedimensionale werelden heeft gespeeld. En al helemaal geen spellen met enorme open werelden. Echter, om een recensie van dit computerspel echt eer aan te doen, zou ik het tig-uren moeten spelen. Daar mijn omstandigheden niet t…