Doorgaan naar hoofdcontent

Why Linux (still) sucks

Nog niet zo lang geleden heb ik voor het eerst een Linux distributie geïnstalleerd op mijn laptop. De reden waarom, was omdat Windows 7 al een tijdje uit was en ik honger had naar een nieuw besturingssysteem. Windows XP gebruikte ik al zo lang ik me al kon herinneren en ik vond dat het tijd werd voor een nieuwe smaak. Op de site van Microsoft staat een lijst met modellen die Windows 7 konden verdragen en jammer genoeg stond mijn laptop daar niet bij. Als ik het zou installeren dan zou namelijk het geluid het niet meer doen. 
Iemand in mijn familie heeft een eindeloos grotere kennis over computers, software en alles wat daar mee te maken heeft dan ik. Hij adviseerde me om de Linux-distributie genaamd Ubuntu te gebruiken. In het begin was ik wat terughoudend, maar gaf het een kans en werd verliefd. Meer en meer ging ik alleen nog maar Ubuntu gebruiken omdat het zo heerlijk snel werkte vergeleken met Windows op mijn toch al wat verouderde laptop. En ook omdat alles open en meestal gratis was, van het besturingssysteem tot de software die soms waardige concurrenten zijn van betaalde tegenhangers die meestal alleen beschikbaar zijn voor Windows en Macintosh. Aan de andere kant heb je de mogelijkheid om letterlijk alles aan te passen wat je maar wil in dit besturingssysteem. De gehele gebruikersinterface (UI) kan door je eigen handen gekneed en geboetseerd worden zoveel en zo raar je maar wil... of niet. Er is een prachtige en nog belangrijker, zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke UI die standaard meegeleverd wordt, samen met enkele voorgeprogrammeerde thema's die het volledige uiterlijk veranderen, maar niet de structuur.
Maar de filosofie achter open source heeft ook de nodige nadelen en deze worden in een van de volgende video weergegeven. Elk jaar geeft deze persoon (Bryan Lunduke) deze lezing. Deze video is van 2010 en dit weekeinde zal op het Linux Fest North West weer dezelfde lezing gegeven worden op basis van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Deze zal ik proberen weer te geven zodra ze beschikbaar zodat, hopelijk, goed te zien is wat het afgelopen jaar de ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van Linux. Deze video is afkomstig van Jupiter Broadcasting. Dit is een site die regelmatig podcasts uitzendt over nieuws aangaande Linux en het wereldje er omheen. Het is zeer toegankelijk voor mensen die niet veel weten hierover en door middel van "intellectuele osmose" leer je steeds meer. 

Onlangs uitgekomen distributie van Ubuntu: Natty Narwhal 11.04
Voornaamste podcast van Jupiter Broadcasting: the Linux Action Show

Reacties

  1. De editie 2011 is uit:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ukd-Am2bbDo&feature=relmfu

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…