Doorgaan naar hoofdcontent

Hoop en wanhoop


Sinds het begin van dit jaar volg ik nauwlettend alle berichtgeving uit Tunesië en de reacties daarop uit de verschillende landen eromheen en de landen die zich er ongewenst mee bemoeien. Na de Jasmijnrevolutie (voor een beschrijving hiervan vanuit het oogpunt van (online) deelnemers van deze revolutie zelf lees dit artikel van MidEast Youth eens) leefde ik ook mee met de andere landen waar er na jarenlange onderdrukking steeds meer hoop ontstond. Eerst na het verjagen van dictator Ben Ali, zijn corrupte familie en schoonfamilie en ook nu de nieuwe interim-regering is gevormd, waar het gros van Ben Ali zijn voormalige medeplichtigen uit is gezet, en nieuwe verkiezingen lonken. Ik keek mee hoe duizenden en duizenden mensen in Egypte de straat opgingen en hetzelfde eisten als het Tunesische volk van hun overheerser en ook ik kreeg hoop. Hoop op een momentum dat misschien voortgezet zou kunnen worden, hoop op het één voor één omvallen van alle gitzwarte dominostenen, hoop op lucht voor de volken die al decennia snakken naar adem. 


Maar toen begon ik dit filmpje te kijken...

Khaled Said
Een enkel schot en een man die vluchtend achteruitloopt valt dood neer. Toen ik dit zag, moest ik mijn best doen om mijn tranen binnen te houden. Ook nu ik mijn gedachten hierover wil opschrijven, heb ik ook erg veel moeite om de juiste woorden ervoor te vinden. Ik kan maar niet bevatten hoever er gegaan wordt om de status quo te proberen handhaven. Wat nog erger is: deze man is nog op een gelukkige manier aan zijn einde gekomen, iemand als Khaled Said is in het openbaar meerdere malen met zijn hoofd tegen de muur geslagen en met zijn hoofd naar beneden de trap afgesleurd (waarschuwing: onderaan de pagina over Khaled Said staat een autopsiefoto van zijn gezicht en deze wordt beter niet bekeken door mensen met een zwakke maag). Hoop vervaagt in het aanzien van de middelen die in worden gezet. Maar bij de beelden waar ik hier achter mijn computerscherm bij verschrompel, versagen de Tunesiërs en Egyptenaren niet, ook al is dit voor hen de realiteit. Want zij zien wanhoop en radeloosheid achter deze acties. Ze voelen dat het einde nabij is. 
Na het vrijdagmiddaggebed zullen de vreedzame protesten weer beginnen tegen onderdrukking en voor vrijheid. Het politieapparaat heeft haar voorbereidingen gemaakt om de dagelijkse hel weer te laten losbarsten. Het niet yom alghadab, het is de dag van de wanhoop. Vandaag zal er blijken bij wie de wanhoop groter is: het volk, of de regering...

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Snelle hoe-kan-ik: Notes-up notities synchroniseren

Dit is een kort artikel om te laten zien hoe men de notities in Notes-up kan laten synchroniseren. Ik zat zelf met de vraag, stelde deze op Google+ en de auteur van het programma gaf al snel aan dat er hier op Github al een antwoord op gegeven was. Ik zal in dit artikel stap voor stap uiteenzetten hoe dit gedaan kan worden.
1. Nieuwe map voor notities kiezen Zelf heb ik een account bij SpiderOak met een map waarin ik al mijn notities bewaar. In deze map heb ik een map gemaakt genaamd Notes-up en deze gekozen om de bestanden van Notes-up in te zetten. Heeft u een account bij Dropbox, Box of een andere cloud-provider dan kunt u dit op dezelfde manier doen.
2. Map voor notities in dconf-editor veranderen Er is een programma genaamd dconf-editor dat een grafisch programma is waarmee in bepaalde configuratiebestanden sommige waarden veranderd kunnen worden.
2.1 dconf-editor installeren Om dit te installeren kunt u het applicatiecentrum openen en dconf-editor intypen.

Als alternatief ku…

Lopende recensie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild: wapens die breken

Inleiding van de serie Iedereen is laaiend over de nieuwste versie van Zelda die uitgekomen is voor de Nintendo Switch. Ik heb al eerder de nieuwe Nintendo 3DS gekocht en ben erg gecharmeerd van het spelaanbod op dit platform. Daarnaast sprak de manier hoe de Nintendo Switch gebruikt kon worden me ook erg aan. Daarom had ik deze besteld. Zelda wordt altijd in dezelfde adem met de Nintendo Switch genoemd en het is bijna een verplichting om ze samen te komen. Dat dit spel een van de best beoordeelde spellen ooit is, wil ook wel helpen. Na slechts enkele uren gespeeld te hebben, ben ik erg enthousiast over dit spel en wil ik graag mijn mening over dit spel delen vanuit de invalshoek van iemand die nog nooit een echte spelcomputer heeft gehad waar hij spellen in driedimensionale werelden heeft gespeeld. En al helemaal geen spellen met enorme open werelden. Echter, om een recensie van dit computerspel echt eer aan te doen, zou ik het tig-uren moeten spelen. Daar mijn omstandigheden niet t…