Doorgaan naar hoofdcontent

Hoop en wanhoop


Sinds het begin van dit jaar volg ik nauwlettend alle berichtgeving uit Tunesië en de reacties daarop uit de verschillende landen eromheen en de landen die zich er ongewenst mee bemoeien. Na de Jasmijnrevolutie (voor een beschrijving hiervan vanuit het oogpunt van (online) deelnemers van deze revolutie zelf lees dit artikel van MidEast Youth eens) leefde ik ook mee met de andere landen waar er na jarenlange onderdrukking steeds meer hoop ontstond. Eerst na het verjagen van dictator Ben Ali, zijn corrupte familie en schoonfamilie en ook nu de nieuwe interim-regering is gevormd, waar het gros van Ben Ali zijn voormalige medeplichtigen uit is gezet, en nieuwe verkiezingen lonken. Ik keek mee hoe duizenden en duizenden mensen in Egypte de straat opgingen en hetzelfde eisten als het Tunesische volk van hun overheerser en ook ik kreeg hoop. Hoop op een momentum dat misschien voortgezet zou kunnen worden, hoop op het één voor één omvallen van alle gitzwarte dominostenen, hoop op lucht voor de volken die al decennia snakken naar adem. 


Maar toen begon ik dit filmpje te kijken...

Khaled Said
Een enkel schot en een man die vluchtend achteruitloopt valt dood neer. Toen ik dit zag, moest ik mijn best doen om mijn tranen binnen te houden. Ook nu ik mijn gedachten hierover wil opschrijven, heb ik ook erg veel moeite om de juiste woorden ervoor te vinden. Ik kan maar niet bevatten hoever er gegaan wordt om de status quo te proberen handhaven. Wat nog erger is: deze man is nog op een gelukkige manier aan zijn einde gekomen, iemand als Khaled Said is in het openbaar meerdere malen met zijn hoofd tegen de muur geslagen en met zijn hoofd naar beneden de trap afgesleurd (waarschuwing: onderaan de pagina over Khaled Said staat een autopsiefoto van zijn gezicht en deze wordt beter niet bekeken door mensen met een zwakke maag). Hoop vervaagt in het aanzien van de middelen die in worden gezet. Maar bij de beelden waar ik hier achter mijn computerscherm bij verschrompel, versagen de Tunesiërs en Egyptenaren niet, ook al is dit voor hen de realiteit. Want zij zien wanhoop en radeloosheid achter deze acties. Ze voelen dat het einde nabij is. 
Na het vrijdagmiddaggebed zullen de vreedzame protesten weer beginnen tegen onderdrukking en voor vrijheid. Het politieapparaat heeft haar voorbereidingen gemaakt om de dagelijkse hel weer te laten losbarsten. Het niet yom alghadab, het is de dag van de wanhoop. Vandaag zal er blijken bij wie de wanhoop groter is: het volk, of de regering...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom open source zo fantastisch is: reden #1

Verhaallijn Onlangs heb ik aan den lijve mogen voelen waarom open source software zo fantastisch is voor gebruikers ervan en in dit weblogartikel zal ik het relaas hiervan geven.
elementary OS heeft onlangs een eigen app store uitgebracht waarin je zelf kan kiezen wat je wil betalen voor een programma. Zelf ben ik, helaas, niet vaardig genoeg om op het gebied van het programmeren hieraan bij te dragen. Om dit initiatief toch te steunen dacht ik dat ik misschien enkele van de nieuw uitgebrachte programma's kon recenseren, zodat deze, de app store en zo mogelijkerwijs ook andere programma's wat meer in de schijnwerpers zouden kunnen komen te staan.  Bij het recenseren van één van deze programma's ben ik een fout in het programma tegengekomen. Bij programmatuur die niet volgens een open source-model ontwikkeld worden, zou het nu niet duidelijk zijn hoe je te werk zou moeten gaan om dit te laten verhelpen. Misschien dat je in de app store waar je het gekocht zou hebben een r…

Geanimeerde titels uit OpenShot

Recentelijk ben ik wat meer video's gaan bewerken en in den beginne maakte ik, net als waarschijnlijk vele andere beginnende videobewerkers, maar gebruik van weinig van de mogelijkheden van de videobewerker die ik tot mijn beschikking heb, OpenShot in mijn geval.

Je voegt de video's die je hebt gemaakt toe aan de tijdlijn. Knipt en snijdt er wat handmatig in en exporteert het daarna.
Wanneer men gaat kijken naar andere zelfgemaakte video's met allerlei interessante effecten, dan kan er een gevoel beginnen te kriebelen dat je zelf ook iets dergelijks wil klaarspelen. Dan begint het experimenteren. Het eerste wat ik ben gaan toevoegen is muziek onder de video's. Dat is relatief eenvoudig, het is immers hetzelfde principe als de videofragmenten, alleen zijn er dan nog audiospecifieke aanpassingen die verricht kunnen worden. Een gevolg van dat ik muziek (tot dusver voornamelijk van Bensound) onder sommige video's heb gezet, is dat ik de naamsvermelding van de artiest …

David John Wood, Chikushino City, Japan

In een artikel uit de International Herald Tribune wordt de toespraak besproken, die de president van de Verenigde Staten heeft gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Arizona op 8 januari jongstlede te herdenken. Het zegt zoveel als dat Obama met deze toespraak heeft geprobeerd om een verdeeld land weer samen te smeden, maar dat het nog te zien valt of het vruchten afwerpt, omdat op het moment de situatie in Amerika zo gepolariseerd is door de agressieve propaganda die politiek links en rechts de ether in smijten.  In een reactie in de New York Times zegt David John Wood dat het niet zo gek is dat er zo'n vijandige tijdsgeest is in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Ze zetten zelf immers het voorbeeld door te laten zien dat alleen door middel van geweld te gebruiken je gehoord kan worden. Lees zijn reactie en dan begrijpt u zelf waarom de volgende quote van hem zo prachtig weergeeft waar de schoen wringt.
"As long as Americans insist on the right to bear arms…